با پیشرفت صنعت پلاستیک، امروزه تلاشهای بسیاری در جهت رفع ضعف مواد اولیه پلیمری انجام میشود که یکی از این روشها استفاده از مستربچ است. از میان انواع مستربچهای موجود، مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده دو نمونه پرکاربرد هستند که در کنار شباهتهای بسیار، در برخی ویژگیها تفاوتهایی نیز به چشم میخورد. ما در این مقاله قصد داریم با بررسی تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده به شما در شناخت بیشتر هر یک از این مستربچها کمک کنیم.
آشنایی با مستربچ لیزکننده
یکی از عوامل مهمی که تاثیر مستقیم بر عملکرد و کیفیت یک محصول پلاستیکی دارد، میزان لیز بودن آن است. میزان لیزی با ضریب اصطکاک محصول پلیمری رابطه عکس دارد و به طور کلی هرچه این ضریب بیشتر باشد، تمایل چسبیدن فیلم پلاستیکی به سطوح دیگر بیشتر است. به همین دلیل میتوان این عامل را علتی برای مشکلات رول کردن فیلمهای پلاستیکی، برش فیلم، باز کردن کیسه نایلونی، بسته بندی و… دانست. مستربچ لیزکننده با افزایش کیفیت فیلم و صیقلی شدن سطح آن باعث کاهش ضریب اصطکاک میشود و به نوعی مشکلات یاد شده را برطرف میکند. تفاوت مستربچ آنتی بلاک و لیزکننده در افزایش سرعت فرآیند تولید توسط لیزکننده است که در کنار آن به کاهش استهلاک ماشین آلات نیز کمک میکند. همچنین استفاده از مستربچ لیزکننده در تزریق پلاستیک نیز مزیتهای بسیاری دارد و سبب سهولت جدا شدن قطعه از قالب میشود.
آشنایی با مستربچ آنتی بلاک
جالب است بدانید که افزودنی آنتی بلاک نیز عملکردی مشابه با لیزکنندهها دارد و با از بین بردن چسبندگی سطوح فیلم پلاستیکی به بازشوندگی بهتر آنها کمک میکند. مستربچ آنتی بلاک متشکل از مواد معدنی و آلی است که هر یک برای بهبود خاصیت پلیمر وظیفه مخصوص به خود را دارند. ترکیبات معدنی باعث ایجاد زبری در سطح فیلم میشوند که از چسبندگی پلیمرها با هم جلوگیری میکند. ترکیبات آلی باعث کاهش ضریب اصطکاک سطح میشوند که این امر به افزایش میزان بازشوندگی فیلم پلیمری کمک میکند. از تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده میتوان این موضوع را بیان کرد که در واقع مستربچ آنتی بلاک نیروی عمود بر سطح را کاهش میدهد که باعث بازشوندگی سطح فیلمها از هم میشود. در حالی لیزکننده به سهولت لیز خوردن یا به نوعی سرخوردن فیلمها بر روی هم کمک میکند.
تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده
ممکن است در یک نگاه کلی عملکرد مستربچ آنتی بلاک و لیزکننده بسیار مشابه به نظر برسد، اما با یک بررسی دقیقتر میتوان نسبت به تفاوت میان این دو مستربچ و تاثیر آن بر کاربرد هر یک آگاهی یافت. به طور کلی برای جدایی فیلمهای پلیمری تولید شده، دو عامل میزان لیزی و بازشوندگی دو سطح مورد توجه قرار میگیرد. معمولا لیزی میان دو سطح، حاصل از نیروی افقی است که مستربچ لیزکننده با کاهش ضریب اصطکاک به این امر کمک میکند. در حالی که برای آنتی بلاک نیروی عمودی اهمیت دارد. در این حالت آنتی بلاک با کاهش میزان چسبندگی دو سطح به بازشوندگی آن کمک میکند. به طور مثال میتوان کاربرد مستربچ آنتی بلاک در بازشوندگی کیسههای پلاستیکی را بررسی کرد. بنابراین به طور خلاصه مستربچ لیزکننده برای کاهش نیروی برشی و کمک به سرخوردن دو سطح پلیمری کاربرد دارد و مستربچ آنتی بلاک برای کاهش نیروی عمودی دو سطح پلیمری و کمک به باز شدن راحت آنها از همدیگر استفاده میشود.
نکات مهم در انتخاب مستربچ لیزکننده و آنتی بلاک
با توجه به فرق مستربچ آنتی بلاک و لیزکننده، باید برای انتخاب نوع مناسب مستربچ در ابتدا نیاز محصولات تولیدی را در نظر بگیرید. معمولا در شرایطی که فیلمهای پلیمری تولیدی سریعا طی فرآیند مرحلهای برای برش، دوخت و… آماده میشوند، به میزان لیزی بیشتری نیاز دارند. در این حالت از چسبندگی سطوح پلیمری با سطوح دیگر و دستگاهها جلوگیری شده و فرآیند تولیدات با سرعت بیشتری انجام میشود. بنابراین با توجه به توالی مراحل و سرعت عمل در این روش تولید، باید از مستربچ لیزکننده استفاده شود تا مهاجرت مولکول به سطح پلیمر با سرعت بیشتری انجام شود و سطح از خصوصیات مورد نیاز برای ادامه فرآیند برخوردار شود. در حالی که اگر در فرآیند تولیدات این توالی اهمیتی نداشته باشد و بتوان برای کاهش میزان چسبندگی سطوح فرصت بیشتری قائل شد. در این حالت از آنتی بلاکها استفاده میشود که سرعت مهاجرت مولکولی آن به سطح، کمتر از لیزکننده است. البته باید تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده را در کاربرد آنها هم در نظر بگیرید و علاوه بر شرایط تولیدات، نیاز مجموعه را به طور کامل بررسی کنید.
تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده در ویژگی آنها
مستربچها با توجه به ویژگیهای ساختاری تاثیرات مختلفی بر پلیمرهای تولیدی دارند که به طور کلی هدف از افزودن آنها بهبود خواص و کاهش هزینههای تولید است. برای شناخت بهتر فرق مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده، بهتر است با ویژگیهای هر یک آشنا شوید.
ویژگیهای مستربچ آنتی بلاک
- کاهش چسبندگی بین دو سطح
- تنظیم خاصیت الکتریسیته ساکن سطح
- کاهش اصطکاک بین سطوح فیلم
- عدم از بین بردن شفافیت فیلم پلیمری
ویژگیهای مستربچ لیزکننده
- افزایش سرعت خط تولید
- کاهش مقاومت اصطکاکی بین دو سطح
- بهبود کیفیت سطح پلیمری و بهرهوری بیشتر آن
- بهبود عملکرد دستگاه بسته بندی با کاهش ضریب اصطکاک سطوح
- کاربرد گسترده در صنایع بسته بندی، قالب گیری، فیلم کشاورزی و…
به طور کلی مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده مستربچهایی هستند که برای جلوگیری از چسبندگی سطوح فیلمهای پلیمری کاربرد دارند و با کاهش ضریب اصطکاک، باعث سهولت بیشتر فرآیند تولیدات میشوند.
جمع بندی
تفاوت مستربچ آنتی بلاک و مستربچ لیزکننده تنها در عملکرد آنها بر نیروی افقی و عمودی میان سطوح و سرعت جابهجایی و پردازش مولکولهای سطح پلیمر است. در واقع هرکدام از آنها به نحوی به جلوگیری از چسبندگی سطوح و کاهش ضریب اصطکاک میان آن کمک میکنند. معمولا مستربچ لیزکننده در شرایطی که سرعت از اهمیت بالایی برخوردار است و فرآیند تولیدات به صورت مرحلهای پی در پی انجام میشود، کاربرد بیشتری دارد. ما در این مقاله به بررسی تفاوت این دو نوع مستربچ و نکات مهم در انتخاب آنها پرداختیم که شما میتوانید با در نظر گرفتن این مطالب و کمک گرفتن از متخصصان این حوزه، محصول مورد نیازتان را تهیه کنید.